Garantie aanmelden

 Garanties dienen vanaf 1 januari 2024 online worden aangemeld voordat deze worden behandeld.

Ons nieuwe portaal is LIVE

 Met trots presenteren wij ons nieuwe portaal. Het assortiment is nu nog beter vindbaar en completer 

Megaprojects in Mediamarkt Spanje
maart 28, 2024
Megaprojects in Mediamarkt Spanje
maart 28, 2024

De prijzen van consumptiegoederen stijgen snel. Oorzaak: hoge vraag en beperkt aanbod door corona en problemen in productie en logistiek. Dat zal op korte termijn niet veranderen. Wat is er aan de hand? En hoe ga je daarmee om?

Prijzen
Het wereldwijde grondstoffenmarkt- en logistieke landschap is onstabiel. Logistieke problemen door corona, gestegen kosten van containervervoer, palletprijzen stijgen door schaarste in de houthandel en grote vraag vanuit China. De leveringen lopen vertraging op en de prijzen stijgen. Die situatie verandert op korte termijn niet:

• Hout. Nodig voor pallets. Grote vraag naar dit biobased materiaal. Zagerijen liggen stil door corona-afname. Naaldhout is sinds afgelopen najaar met 50% in prijs gestegen, tropisch hardhout met 25%. Prijsstijgingen voor plaatmaterialen variëren tussen 6 en 60%
• Aluminium. Nodig voor ons kookgerei. Aluminium Price Index laat forse prijsstijgingen zien. Bundelmonsters zijn met 50% gestegen, kanalen en leidingen verdubbeld. De levertijden zijn lang en nemen toe
• Brandstof. Noodzakelijk voor logistiek. Extra component naast de schaarste aan pallets (hout), beschikbaarheid van boten en vrachtwagens en containeraanbod.

Tips
De prijsstijgingen vormen een groot financieel risico, vooral voor distributeurs en retail. Partnerships die begin 2021 zijn aangegaan gaan uit van te lage prijzen. Tussendoor de prijzen verhogen is een noodzakelijk kwaad.
De grote vraag die individueel beantwoord kan worden is: wie zal de stijging van de aankoopprijs voelen? Of wacht de verkoper tot de prijzen weer dalen en laat de koopprijs voorlopig ten koste van de marge gaan.

• Werk aan volumevergroting, ketensamenwerking, innovatie en begrip vanuit je netwerk.
• Ga als leverancier uit van een realistisch budget. Dit voorkomt mislukte samenwerkingen en juridische procedures.
• Regel in contracten wat te doen bij prijsschommelingen. Het beperken van de financiële risico’s van leveranciers is ook in het belang van afnemers.